Ga naar content

Kaasboer Chris van Koerten


“BK Market Trailers bouwt de wagen zoals die in mijn hoofd zit”

Over twee jaar wil marktkoopman Chris van Koerten een nieuwe verkoopwagen laten bouwen: zijn vijfde. “Ik gun de opdracht opnieuw aan BK Market Trailers. Zij bouwen de wagen die ik in mijn hoofd heb. Ze zijn deskundig en betrokken. En het zijn ook gewoon leuke mensen.”

Aan het woord is Chris van Koerten uit Ermelo. Alweer dertig jaar verkoopt hij kazen, tegenwoordig op de markten in Elburg, Heerde, Soest, Soesterberg en Woudenberg. Chris is aangesloten bij Holland Kaascentrum. Al dertig jaar staat hij op de markt. “Mijn schoonfamilie was actief in de kaas. Ikzelf werkte in mijn jonge jaren als elektricien, maar ik besloot de markt van mijn tante over te nemen zodat die plek niet verloren ging. Met vallen en opstaan heb ik me het vak eigen gemaakt. Ik heb wat schoppen tegen mijn schenen gehad van mijn tante als ik weer iets net goed deed, haha.”

Vier wagens van BK Market Trailers

Chris liet tot nu toe vier verkoopwagens bouwen bij BK Market Trailers. “De eerste wagen was 5,5 meter lang. Het was een open wagen waar ik achter stond in plaats van in. Een prima wagen voor een starter. De wagen erna, 7 meter lang, was wel een dichte wagen. De techniek was dezelfde: middenkoeling én koeling aan de twee zijkanten, zodat we de kazen gestapeld konden presenteren. De kar lag zo platter op de straat, want je wilt niet hoog boven je klanten staan. Verder kocht ik een wagen van 6,5 meter voor mijn vrouw, die in Ermelo op de markt stond. De markt is inmiddels overgenomen door mijn zwager. De kar is nog zo mooi, je ziet bijna niet dat-ie is gebruikt.”

Spotjes en verlaagd plafond

“In 2003 liet ik bij BK Market Trailers voor het eerst een zelfrijder bouwen. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Want je hoeft niet meer af- en aan te koppelen. Het eerste wat ik doe als ik aankon op de markt is … koffiezetten, heerlijk! Het was voor BK Market Trailers voor het eerst dat ze een wagen bouwden met spotjes en een verlaagd plafond. Onlangs heb ik er een nieuw motorblok ingezet, zodat ik er nog drie jaar mee kan doorrijden. Dan ruil ik ‘m in voor een nieuwe wagen. Tegen die tijd neemt mijn dochter de markt over en ik wil graag dat zij jaren vooruit kan met de wagen.”

Een chique uitstraling

Chris heeft volop ideeën over de nieuwe wagen. “Ik heb al meerdere tekeningen gemaakt en heb er al over gesproken met BK Market Trailers. Want ook die wagen gaan ze natuurlijk weer voor me maken. Het moet een simpele wagen van 8 meter lang worden met zo min mogelijk bewegende delen, dus ook geen uitschijfvitrine meer. Technisch zit de wagen al helemaal in mijn hoofd. Er komt sowieso led-verplichting in. Led wordt niet warm en ziet er tegenwoordig sfeervol uit. En het scheelt energiekosten. De uitstraling? Rustige kleuren: de jute-print die Holland Kaascentrum toepast, gecombineerd met hout en zwart. En prints van bijvoorbeeld oude kaas. Een chique uitstraling.”

Vertrouwen

“Waarom BK Market Trailers? Dat is een kwestie van vertrouwen. Ik houd niet zo van gladde verkopers, maar praat het liefst met de chef werkplaats en de monteurs. Dat praat voor mij een stuk makkelijker, want ik heb immers zelf een technische achtergrond. En de relatie is door de jaren heen zo goed geworden, dat ik het ze gun dat ze mijn volgende verkoopwagen bouwen.”